Vyhledávání

Kontakt

Městská knihovna Litvínov oddělení pro dospělé
Soukenická 982
436 01 Litvínov 1

tel.: 476 111 373
mobil: 603 831 042

havel@knihovna-litvinov.cz

Jak během okamžiku zastavit vnitřní krvácení

16.05.2014 14:26

Speciální pěna funguje jako dokonalý prostředek k zastavení akutního vnitřního krvácení.

Vnitřní krvácení není problém, se kterým by si lékaři na operačním sále nevěděli rady. Jedná se však o problém, u něhož závisí na každém okamžiku,
kdy zraněný čeká na pomoc. Nedostatečně rychlý zásah lékařů tak pro pacienta může skončit fatálně. Během záchrany se tedy počítá každá minuta, o kterou
je možné prodloužit pacientův stabilizovaný stav. A co teprve, když lékaři získají „k dobru“ celou hodinu.

Právě tento úspěch se podařil vědcům v Arsenal Medical. Vytvořili novou techniku zastavení akutního vnitřního krvácení. Vnitřním krvácením se rozumí stav, kdy krev proudí z porušených cév, ale neopouští tělo. Zraněný tedy krvácí do tělesných dutin. Takovéto zranění není možné léčit klasickým stlačením (jako například u tepenného krvácení), je tedy nutné pacientovi zajistit co nejdříve krevní transfuzi, aby nevykrvácel.

Hmota zastavující krvácení

Vědecký tým ve spolupráci s organizací DARPA vyvinul speciální pěnu, která dokáže zastavit vnitřní krvácení na více než hodinu. Jak toho vědci docílili?

Vědci při výrobě použili dva různé kapalné polymery (polyuretany). Při jejich kontaktu dochází k silné reakci a vytvoří se pěna. Výsledná hmota má 30násobně větší objem než původní složky, takže i malé množství vpravené do břišní dutiny může bezpečně pokrýt veškerý prostor, kde by mohla unikat krev. Hmota je však lehká a odolná. Dokonale navíc opisuje tvar vnitřních orgánů, takže nedojde k jejich nepřirozenému stlačení či dalšímu poškození. Pěna je zatím vhodná jen k použití při krvácení do břišní dutiny.

Vědci testovali vlastnosti speciální pěny na prasatech. Aplikovali jehlou oba polymery, které se v břišní dutině spojily a reagovaly. Pěna se šířila proti proudící krvi a během velmi krátké doby zastavila krvácení. Pěna následně ztuhla a vytvořila pevný blok, aby se dala lékaři snadno vyjmout z pacientova těla. Podle vědců
se to chirurgům podařilo během jediné minuty. Podle výsledků testů se navíc zjistilo,
že pěna snižuje ztrátu krve až šestinásobně a doba zastavení krvácení přesahuje jednu hodinu. Procento zachráněných zvířat se tak zvedlo na 72 procent.

Obavy z používání

Použití pěny je zatím cíleno především do bojových linií, kde se vojáci velmi často potýkají s vnitřním krvácením. Na těchto místech je velmi obtížná rychlá evakuace zraněných a mnoha vojákům již lékaři tedy nedokážou pomoci. Pěna by tak mohla být použita jako okamžitá první pomoc, díky které by měli lékaři čas přesunout pacienty do bezpečí. Do budoucna by se však mělo použití rozšířit i na civilní obyvatelstvo.

Při zveřejnění této studie se objevilo několik obav týkajících se aplikace. Především zda samotná aplikace nemůže být pro zraněného příliš bolestivá,
když se hmota rozšiřuje břišní dutinou. A zda nebude vyvíjet přílišný tlak na bránici. Pravdou však je, že i dnes existuje několik velmi bolestivých lékařských zákroků, které byly schváleny, díky své účinnosti a potřebnosti. Pěna by podle vědců navíc měla být velmi lehká a tvarovatelná, takže by obavy z tlaku na bránici neměly být opodstatněné.

 

Zdroj: https://vtm.e15.cz/jak-behem-okamziku-zastavit-vnitrni-krvaceni